Главное меню

  • К списку уроков
Ауданды өлшеу. Квадрат мм (мм2)(102-103б)
05.06.2013 3920 0

Тақырыбы:     Ауданды өлшеу. Квадрат мм (мм2)(102-103б)

Мақсаты:1) Ауданды өлшеудің ең кіші бірлігі мм2 туралы білімдерін пысықтау.Миллиметрмен өрнектеу, кв.дециметрді квадрат сантиметрмен өрнектеу.Ауданды, периметрді табу туралы білімді тиянақтау.

                    2) Оқушылардың ойлау қабілетін, есте сақтауын дамыту.

                   3) Мамандық таңдауға бағыт беру, Отанын сүюге, қорғауға тәрбиелеу.

 

Көрнекілігі:    Геометриялық фигуралар, интерактивті тақта.

Әдісі:               Сұрақ-жауап түсіндіру

Түрі:                Аралас сабақ

Жүрісі:            І. Ұйымдастыру бөлімі

                        ІІ. Үй тапсырмасын тексеру.

 

                        №8 Теңдеулер шешу.

 

                   х * 5=500                                       x*5=25340

                   x= 500: 5                               x=25340:5

                   х=100                                    x=5068

                   100*5=500                            5068*5=25340

 

ІІІ. Интерактивті тақтамен жұмыс.

      Аудан өлшеуіштерін жазу, оларды өрнектеу.

     

1 дм 2=  ___ см2                                                             1 м2 =  ___ мм2

1 см=  ___  мм2

 

ІV . Оқулықпен жұмыс.

1. Мазмұнды есеп.

1-тәсіл.   Шабдалы – 9 кг, 10 жәшік. Жүзім - 8 жәшік} ?

                9х10 + 8х10= 170

                Жауабы: 170 кг жеміс

2-тәсіл.    (9+8)х10= 170 кг

 

                 Поезд -14 сағат

                 Ұшақ – 1 сағат. ? сағ.тез

                 14-1=13  сағ

                 Жауабы:  13 сағ. тез

 

V.                             Топпен жұмыс

«Көгершін» тобы                    «Аққу» тобы          «Қарлығаш» тобы               

8 дм = 80 см                             1 м = 1000 мм               8 см = 80мм

7 дм 2= 700 см 2                                  1 м2= 1000000 мм2                                      8 см 2 = 800 мм2

4 см2= 400 мм2                                     9 м2= 900 дм2                                                 4 м2= 40000см2

 

VI.                          Математикалық диктант

а) (5км 200м + 4 км 500 м): 100= 9 км 700 м : 100= 97 м

ә) 3600 : (200:20)= 360

б) 900: (10х9) = 10

 

VII.                       Өзіндік жұмыс

Кесте бойынша есеп құрастыр.

Аяжан 9 теңгеден 450 теңгеге дәптер сатып алды, ол қанша дәптер алды?

Бағасы – 9 тг

Бағасы

Саны

Құны

9 теңге

?

450 тг

Құны – 450 тг

саны - ?

450: 9 = 50

Жауабы: 50

 

Жолаушы мотоциклмен 30км/сағ жылдамдықпен 2 сағат жүрді.Ол қанша км жол жүрді?

30км/сағ * 2 сағ = 60(км)

Жауабы:  60 км жол 

 

 

Жылдамдық

Уақыт

Қашықтық

30 км/сағ

2 сағат

?

 

 

VIII.                    Ауызша жаттығу

Тік төртбұрыштың ауданын, периметрін табу.

 

а= 21 м      S= 144 см2                                а=6 дм

в - ?  3 есе кем                                    в - 9 см                                          S= 24 дм 2

S - ?                                                      а - ?                                               в - ?

P - ?                                                      P - ?                                               Р - ?

21:3=7 м    144:9= 16 (см)                  24:6 = 4 (дм)

S= 21*7= 147 м2                                            Р= (9+16)*2 = 50 (см)                  Р= (6+4) *2 = 20 дм

P= (21+7) *2= 56 м

 

ІХ.    Жеке оқушымен жұмыс

Төбесі А нүктесі болатын барлық үшбұрыштарды белгіленуі бойынша жаз.

 

Х. Үйге тапсырма  № 9 есеп

ХІ. Сабақты қорытындылау. Ауданның өлшем бірліктерін қайталау

ХІІ. Бағалау.